Ofis Malzemeleri

Siyah Çöp Poşeti Nedir?

Siyah çöp poşeti, geri dönüştürülemeyen atıkların çoğu için kullanılan en yaygın çöp poşeti türüdür. Siyah çöp poşeti gibi, beyaz çöp poşetleri, bunun yanı sıra gökkuşağının renklerini oluşturan daha birçok renkli çöp poşeti bulunmaktadır. Renkler, nereye, hangi çöpü attığınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir. 

Siyah Çöp Poşeti Kullanmanın Avantajları

Siyah Çöp Poşeti Kullanmanın Avantajlarından önce, tarih boyunca her şey gibi, şartlara uygun şekilde dönüşmek hayatta kalmanın anahtarı olduğu ifade edilmelidir. Yıllar boyunca, çöp torbalarının, bükülü bir bağla bağladığımız standart beyaz çöp torbasından, koku engelleyen yüksek yoğunluklu çöp torbalarına dönüştüğüne şahit oluyoruz. Koku siperleri, yırtılmaya karşı dayanıklılık ve benzerleri gibi varyasyonların yanı sıra, çöp poşetlerinin renginin beyazdan yeşile ve siyah çöp poşetine dönüştüğüne tanık oluyoruz. Beyaz veya şeffaf bir çöp poşetine göre, siyah çöp poşeti kullanmanın gerçekten bir farkı var mı ya da avantajı olabilir mi sorusu akla geliyor burada. Cevap, basitçe evet. Yani siyah çöp poşeti kullanmanın pek çok avantaj oluşturduğunu ifade edebiliriz. 

Neden Siyah Çöp Poşeti?

Beyaz veya şeffaf bir çöp poşet yerine siyah çöp poşeti kullanmanın en büyük avantajlarından biri en açık tabiriyle içinin gözükmemesidir. Kimse başka birinin çöpünün içeriğini görmek istemez ve aynı şekilde kimse de diğer insanların çöp tenekelerinde neler olduğunu bilmek istemez. Çöplerinizi yoldan geçen meraklılardan gizlemenin yanı sıra, siyah çöp poşeti, karnı acıktığı için çöpünüzü karıştırıp parçalayan meraklı küçük dostlarımız için de önlemdir.

Siyah çöp poşetlerinin ağırlıkla kullanımını; okul/üniversite kafeteryası, restorant veya ticari ve endüstriyel alanlar olarak sıralanabilir. Siyah poşetleri genellikle büyüktür ve bu da büyük miktarda çöp toplayan alanlarda kullanım için uygun olduğunu bize göstermektedir. Bu nedenle restoran ve kafeterya gibi yerlerin tesislerinde siyah çöp poşeti kullanması yaygındır

Çöpler, siyah çöp poşetlerinde dağınık görünmeme eğilimindedir. Son zamanlarda bazı siyah çöp poşeti üreticilerinin, yalnızca konut mutfakları için yapılmış siyah çöp torbalarını üretmeye başlaması gibi bir eğilim ortaya çıkmış durumdadır. Buna birinci neden, siyah çöp poşetlerinin çöpü fazla belirgin kılmamasıdır. İkinci neden ise, siyah ve paslanmaz çelik çöp tenekeleri satın alan kişilerin, bu tenekelerle birlikte siyah çöp poşeti görünümünün bütünlük sağladığını düşünmeleridir. Açıkça görülmektedir ki estetik kaygı, insanların çöp tenekeleri için siyah torba kullanma kararlarında bile rol oynamaktadır.

Siyah çöp poşetleri çeşitli boyutlarda, dayanıklılıklarda, yoğunluklarda ve delinmeye karşı dirençli olabilmektedir. Boyut, kapasite veya delinme direncine bakılmaksızın, hemen hemen her yerde siyah çöp poşetleri yaygınlaşmaktadır. Okul, restoran, depo, fabrika veya ev fark etmez; insanlar siyah çöp poşetlerini daha fazla kullanmak için pek çok nedene sahip. 

Çöp Poşeti Renkleri ve Temsil Ettikleri

Siyah çöp poşeti, çöpler dışarıda toplanmaya hazır dururken, dağınıklık görüntüyü giderir ve daha temiz bir algı sunar. Örneğin, sonbaharda çim ve yaprakları atık olarak değerlendireceksek, çoğunlukla bunların gözükmemesi için siyah çok poşeti kullanılır. Berrak çöp torbaları genellikle kağıt ve karton gibi daha hafif çöpleri istif etmek için kullanılır. Şeffaf çöp poşetleri kullanmak, çöpün uygun tasnif için sanitasyon departmanı tarafından görülebilmesini sağlar. İş yerleri ve ofisler, kağıt kalıntılarını toplamak için temiz çöp torbaları kullanır. Para karşılığında teneke kutu ve şişe toplayanlar, şişenin ya da ürünün ne olduğunu anlamak için şeffaf çöp poşeti kullanabilmektedir. Bu sayede ödeme alacakları noktadaki süreçleri çabuklaşır.  Siyah çöp poşeti ve beyaz çöp poşeti poşeti genellikle mutfakta ve banyoda bulunur. Beyaz renk, seçtiğiniz çöp tenekesine yerleştirildiğinde temiz gözükmesi sebebiyle tercih edilir. On üç galonluk mutfak çöp torbaları beyazdır ve hem Türkiye’de, hem de yurtdışı mutfaklarında bulunan en yaygın çantalardır. Siyah çöp poşeti, Beyaz renkli çöp poşetleri, poşet maksimum kapasiteye ulaştığında kapanmaya yardımcı olan büzme ipli veya büzme ipli olarak tasarlanmıştır. Birçok popüler marka artık uzun mutfak çöp poşetlerine kötü kokuyu azaltmaya yardımcı olan hoş kokular eklemeye başlamıştır. Çöp, etrafta çok uzun süre oturduğunda veya içine kötü kokan bir şey konduğunda genellikle kötü kokuya sebep olur. Dolu olmasa bile siyah çöp poşetini değiştirmeniz kendinizi iyi daha “temizlenmiş”, “arınmış” hissetmenize yardımcı olabilir

Mavi geri dönüşüm torbaları, mavi çöp poşetleri, çöpü imha eden kişinin içinde ne olduğunu bilmesi gereken durumlarda kullanılır. ABD başta olmak üzere, pek çok ülkede AB ülkesinde, mavi geri dönüşüm poşetlerinin kullanımını aşamalı olarak durdurulmuştur. Buralarda; metal, cam ve plastik içecek ve karton gibi atıklar için mavi renkli çöp kutuları kullanılması bazı ülkelerde yönetmeliğe bağlanmış durumdadır. Bunun yanında, oteller ve sağlık tesisleri, kirli çamaşırları temizlenmek üzere gönderim yaparken mavi çöp torbaları kullanmaktadır.

Dikkatle kullanılıp atılması gereken atıkların bertaraf edilmesi için sarı çöp torbaları kullanılır. Atık türleri arasında biyolojik tehlike atıkları, bulaşıcı atıklar ve tehlikeli maddeler bulunmaktadır. Bu çöp poşetlerinin her biri son derece dikkatli kullanılmalı ve açıkça işaretlenmelidir. Sarı renkli çöp torbaları daha yüksek özen gereksinimini temsil eder. Bu bağlamda, her zaman tehlikeli atıklar söz konusu olmaz. Bazen kırık camlar ve benzeri ürünler için atıkları bertaraf eden kişilerin dikkatli ve özenli olması gerekebilir.

Kırmızı plastik çöp poşetleri, çoğunlukla tıbbi atıkları bertaraf eden sağlık tesislerinde bulunmaktadır. Buna; biyolojik maddeler ve muhtemelen araştırma laboratuvarlarında kullanılan bulaşıcı ajanlar dahildir. ABD ve AB’de bu ürünlerin atık yürütmeliklerine uyulmaması, herhangi bir hizmet sağlayıcıyı işsiz bırakabilecek ağır para cezalarına neden olmaktadır. Yeşil çöp torbaları ise, genellikle çevre dostu çöp torbaları şeklinde tarif edilir.