Poşet Çaylar ve Özellikleri
Poşet çaylar, basit manasıyla, kurutulmuş yapraklar, çiçekler veya otlar içeren küçük, gözenekli poşetlerdir. Poşet çaylar, çay demlemek için sıcak veya kaynar suda demlenirler. Gerçek çaylar ve bitki çayları da dahil olmak üzere çok çeşitli çaylar için poşet çaylar mevcuttur.
Poşet Çayların Çeşitleri
Gerçek çaylar, “Camellia sinensis” bitkisinin yapraklarından yapılan tüm çaylardır. Poşet Beyaz çay, poşet yeşil çay, poşet oolong çayı, poşet pu-erh çayı ve poşet siyah çay gibi çeşitler bu sınıftandır. Bitkisel poşet çaylar ise diğer tüm bitkilerden yapılır ve zencefil çayı, elma çayı ve papatya çayı gibi popüler ürünler bu sınıfta yer almaktadır. İngiliz siyah çayı, şeftali yeşil çayı ve masala çayı gibi diğer popüler çay karışımlarının yanı sıra Earl Grey gibi aromalı çaylar da çay poşeti şeklinde mevcuttur.
Poşet Çayların “Poşetleri” İncelemesi
Poşet çaylar, filtre kağıdı veya gıda sınıfı plastiklerden yapılır. Bazen ipekten yapılırlar, ancak ipeğin lezzet yansımasını engellediği düşünülmektedir. Asya’da poşet çay terimi, genellikle çay yaprakları içeren kağıt ambalajları veya zarf gibi poşetleri ifade eder. Çay yaprakları ambalajdan çıkarılır ve yaprak çaylar olarak demlenir. Çay poşetleri temelde basitleştirilmiş bir demlik çay prensibiyle çalışır. Genellikle kolay çıkarılmayı sağlayan bir ip ve demleme talimatlarını içeren küçük bir etiket içerirler. Çoğu kağıt elyafından ve diğer biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden yapılmıştır.
Poşet Çayların Tarihçesi
Çay endüstrisinde, poşet çaylar yüzyıllardır kullanılmaktadır. Poşetler çaylar, ilk olarak 8. yüzyılda Tang Hanedanlığı’nın yönetimi altında geliştirildi. İlk poşet çaylar, katlanıp elle dikilerek kare poşetler hâline getirmiştir. Kare poşetler, çayın lezzetini ve aromasını korumak için kullanıldı. Batı yarım kürede, poşet çaylar, ilk olarak 1900’lerin başında kullanıldı. Roberta C. Lawson ve Mary Molaren adlı iki kadın, “çay yaprağı tutucusu” için ilk patenti o dönemde aldı. Bunu yaparken, çay yapraklarının genişleyip, lezzet vermesini sağlamak için dikişli örgü kumaş kullandılar ve aynı zamanda çay demlemeyi daha kolay hale getirdiler.
Bu çay poşetlerinin ilk üreticilerinden bir diğeri de Thomas Sullivan olarak biliniyor. Sullivan, poşet çayların, poşet kısmının yapımında ilk etapta gazlı bez daha sonra, daha verimli ve lezzetli sonuç verdiği keşfedilerek ipek kumaş kullanıldı. Endüstriyel olarak çay poşetleri üreten ilk şirket, 1929’da Almanya’daki çay şirketi Teekanne’dir. 1930’da William Hermanson, ısıyla mühürlenmiş kağıt poşet çayın patentini aldı. Dikdörtgen poşet çay ise 1944 yılına kadar henüz icat edilmemişti. Bu zamana kadar tüm poşet çaylar; küçük ve şekilsiz -adeta- çuvallar şeklinde tasarlanmıştı. 1953’te İngiliz çay şirketi Tetley, poşet çayların seri üretimine başladı. Modern zamanlarda poşet çaylar; küçük, dikdörtgen şeklinde ve daha büyük poşet ve formlarında mevcuttur. İsrafı sınırlamaya yardımcı olmak için ip içermeyen dairesel poşet çaylar da mevcuttur. Çaylar ayrıca, poşet çaylara benzer daha büyük poşetlerde de satılmaktadır. 100’lük poşet çay ve 100’lü poşet çaylar da bu klasman içinde yer almaktadır.
Poşet Çayların Faydaları
Poşet çayların temel faydası kolaylık sağlamasıdır. Bir poşet çayı, sıcak bir bardak suya veya bir bardağa atıp, içimin keyfini çıkarmanız yeterlidir. Çay yapım aletleriyle uğraşmak ya da daha sonra fazladan bulaşık yıkamak zorunda kalmazsınız. Kullanışlı bağlı ip, çay poşetini direk olarak çöpe atabileceğiniz için temizliği kolaydır. Poşet çayların bir diğer faydası da dağınıklığa sebep olmamasıdır. Mükemmel bir fincan çay için, mutfağı kirletmeden poşeti sıcak suyun içine bırakmanız yeterlidir. Geleneksel çay kullandığınız takdirde, yaprakları çıkarmak için bir çay demliği veya çay süzgecine ihtiyacınız vardır. Bu, temizlemeniz gereken ekstra ekipmanın ortaya çıkması anlamına gelir. Çay poşetleri, süreci düzene sokarak, çay yapma zahmetini ortadan kaldırır. Poşet çaylar, özellikle buzlu çay yapmak için çok uygundur. Buzlu çay demlemek, özellikle taze meyve veya tatlar seviyorsanız, son derece pratik çözümler sunar. Poşet çayları demlemek, demleme sürecini daha basit ve daha hızlı hale getirir. Bu, örneğin, çay partileri ve kutlamalar için pratik ve idealdir.
Poşet Çayların Dezavantajları
Tüm yaprak çayların aksine, poşet çaylar, genellikle, üretim CTC veya kesme-yırtma-kıvırma yöntemi sırasında oluşan kırık toz ve benzeri tortular içerir. Yani tortu halindeki çay yaprakları, poşet çaylara sığacak şekilde daha küçük parçalara ayıran büyük yuvarlama makinelerinden geçer. Ne yazık ki bu yöntem, poşet çayların tüm çay yaprağını ve çay yaprağının tüm faydalı bileşenlerini içermeyeceği anlamına gelir. Bu nedenle, l-theanine ve antioksidanlar gibi detoks etkisi olan tüm sağlıklı bileşenleri ihtiva etmeme gibi bir dezevantajları bulunmaktadır.
Gözler için Poşet Çay Kullanmanın Faydaları
Gözünüzde poşet çayı, göz için kullanmak, popüler bir çözüm haline dönüşmüş durumda. Poşet çaylar, göz çevresindeki koyu halkaları, şişkinliği ve kızarıklığı azaltarak gözlerinizin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca tahriş, arpacık ve göz kızarıklığı için de faydalı olabilmektedirler.
Poşet çaylar, göz sağlığınız için, evde kolaylıkla deneyebileceğiniz uygun fiyatlı, doğal bir seçenektir. Poşet çayları demledikten sonra gözünüze yerleştirmek size dinlenme ve gevşeme şansı verir. Belirtileriniz azalana kadar tedaviyi günde birkaç kez uygulayabilirsiniz.
Gözler için Poşet Çayı Nasıl Kullanmalısınız?
Normalde yaptığınız gibi iki poşet çay demleyin. Sonra torbalardaki fazla sıvıyı sıkın. Isınmaları için soğumalarına izin verin veya buzdolabında 10 ila 20 dakika soğutun. Çay poşetlerini 15 ila 30 dakika kapalı gözlere uygulayın. Gözlerinize hafif bir baskı uygulamak için parmak uçlarınızı kullanabilir veya göz çevrenize nazikçe masaj yapabilirsiniz. Soğutulmuş poşet kullanıyorsanız, daha fazla rahatlama için üzerlerini soğuk salatalık dilimleriyle örtmeyi deneyebilirsiniz.
Gözler için Faydalı Poşet Çay Çeşitleri
Göz kaygılarını tedavi etmek için kullanılabilecek birkaç çay türü vardır. Kimyasallardan kaçınmak için mümkün olduğunda organik çay kullanmak en doğrusudur. Siyah, beyaz ve yeşil çay, kafein, göz sorunlarının tedavisine yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir.
Bitki çayları sakinleştirici ve yatıştırıcıdır. Enflamasyonu, şişkinliği ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilirler. Göz hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan popüler bitki çayları şunları içerir: Rooibos, papatya, lavanta, eyebright (misk adaçayı), nergis, karakafes, rezene, çemen otu.