Ofis Malzemeleri
BSY Kurumsal Endüstriyel Mutfak Temizliği

Endüstriyel Mutfak Temizliği Kavramı ve Tavsiyeler

Günümüzde mutfak ekipmanları çeşitliliğinin çoğalmasıyla birlikte, muftak temizliği ve mutfak temizlik malzemeleri konusunun da önemi artmış bulunmaktadır. Yoğun tempo içinde endüstriyel sektörden tüm tüketicilere kadar, bugün; kalıcı, etkin ve zaman/fiyat olarak efektif temizlik çözümleri öncelik kazanmıştır.

Restoranlar, oteller, catering şirketleri ve diğer hizmet sektörlerinde mutfak, hizmet kalitesindeki artışın nirengi noktasını teşkil etmektedir. Yiyeceklerin, hijyenik ve güvenli bir şekilde korunup saklanması, bunların müşteriye en taze, kaliteli ve uygun şartlarda ulaşmasını sağlamaktadır. Endüstriyel mutfakların, lezzetli ve kaliteli menüler oluşturmanın yanı sıra, temizlik hususunda da yüksek standartları yakalamak gibi bir görevi vardır. 

Mutfak temizliği, mutfak tezgahlarından ocak temizliğine, endüstriyel bulaşık makinalarının bakımından temizlik kovası ve plastik çöp kovalarının temiz tutulmasına kadar pek çok ince ayrıntıyı içeren bir kavramdır.

Endüstriyel mutfak sektörü, haşere istilası, mutfak yangınları, gıda kaynaklı hastalık vakaları gibi pek çok riskle karşı karşıya bulunmaktadır. Peki endüstriyel mutfağı temiz tutmanın dünyada ve ülkemizde en geçerli olan yöntemleri nelerdir? Gelin, kısaca bunlardan bahsedelim:

  • Mutfağı temiz tutmak için, her ekipman üreticisinin temizlik talimatlarını takip etmeli, garanti ve bakım tarihlerini not etmeli ve bakımın hangi profesyonellerle yapılacağını tespit etmelisiniz.
  • Temizlik işlerinin ne zaman yapılması, ne sıklıkla yapılması gerektiğini kural ve kaidelerle belirlemek önemlidir. Örneğin, yılda bir kez yapılması gereken görevlerden biri, fırınlar ve ızgaralar gibi tüm gazla çalışan ekipmanları temizlemektir. Davlumbazlar ise yangın tehlikesine karşı altı ayda bir ya da iki kez ilgili profesyoneller tarafından temizlenmelidir.
  • Acil bir durumda kullanıma hazır olduklarından emin olmak için yangın söndürme sisteminiz ve yangın söndürücünüz en az yılda bir kez profesyonellerce kontrolden geçirilmelidir.
  • Haftalık temizlik için, soğutucularınızı dezenfekte etmeli, musluk ve lavabolarınızı boşaltmalı ve fırınlarınızın içini ve dışını –fırın üreticisinin temizleme talimatlarını izleyerek- iyice temizlemelisiniz.
  • Her ayın bir gününü, ocak temizliği ve fritözlerin arkasında yağ birikmelerin önüne geçecek şekilde yapacağınız temizliğe ayırmalısınız.
  • Gıda güvenliği standartlarını sağlayacak şekilde, fırın ve dondurucu termometrelerinizi kalibre etmelisiniz. Bıçakların kaliteli mutfak bezleriyle silinmesi, düzenli olarak bilenmesi, yalnızca yemeklerinizin kaliteli sunumunu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda porsiyon kontrolünün korunmasına da katkı sağlar.
  • Dökme demir tavalarınızı haftalık olarak yağlamalısınız. Unutmayın, demir tavalar paslanma tehlikeleri olduğu için asla normal tavalar gibi yıkanmamalıdır. Kaliteli yağ çözücüler ve yağ çözücü kimyasallar kullanmanız, uzun ömürlü bir kullanım için tavsiye edilmektedir.
  • Kirli bezler, nemli bezler bakterilerin üremesi için mükemmel yerlerdir. Bu nedenle, toz alma aparatı, mutfak bezleri, süngerler, düzenli olarak yıkanmalı ve tekrar kullanmadan önce kurumaya bırakılmalıdır. Çalışanların ellerini dezenfekte etmeleri için; dezenfektan dispanseri ve kimyasal olarak doğru kombine edilmiş bir el dezenfektanı bulundurmanız pratik çözümler olarak ifade edilebilir.