COVİD-19 DÖNEMİ
TEMİZLİK İLKELERİ, DEZENFEKSİYON VE DEZENFEKTANLARIN ÖNEMİ
Dezenfeksiyon işlemi, cansız ortamdaki bakteriler dışında kalan patojen mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulması işlemidir. Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan diyoruz. Uygun dezenfeksiyonun yanı sıra temel hijyen ilkelerini uygulamak, birçok hastalığın ve virüsün yayılmasını önlememize olanak tanıyor bugün.
YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ VE COVID-19
Bildiğiniz gibi SARS-CoV-2’nin neden olduğu Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) virüsüyle amansız bir mücadele içinde olduğumuz günlerden geçiyoruz. COVID-19 virüsüne, esas olarak yakın fiziksel temas ve solunum damlacıkları yoluyla muhatap kalınırken, bulaşın; çevresel yüzeyler, evlerimizin odaları, hastane odaları, evimizdeki banyolar, lavabolar, tuvaletler, banyoda kullanılan ekipmanlar, iş yerimizdeki masa ve sandalyelerin yüzeylerine dokunulduktan sonra ağız ve buruna taşınması şeklinde gerçekleştiğini de biliyoruz. Öyle ki, yapılan bir çalışmada, COVID-19 virüsünün kumaş ve ahşapta 1 güne kadar, camda 2 güne kadar, paslanmaz çelik ve plastikte 4 güne ve tıbbi maskenin dış katmanında 7 güne kadar canlı kaldığını tespit edilmiştir.
DEZENFEKTANLAR MİKROORGANİZMALARI ÖLÜDÜRÜYOR
Enfeksiyonun bulaş hızını kontrol etmek ve önlemek için, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları bugün, hayatımızda önemli bir yer tutmuş durumda. Çevresel temizlik ve dezenfeksiyon ilkeleri, virüsleri gidermeye veya kontamine yüzeylerdeki virüs yüklerini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Su, sabun veya dezenfektanlar aracılığıyla yapılan temizlik; virüsü ihtiva eden; kiri, döküntüleri ve kan, salgı ve dışkı gibi diğer organik maddeleri giderir ve azaltır. Dezenfektanların, mikroorganizmaları öldürücü görevini gerçekleştirebilmesi için klor veya alkol içeren kimyasal dezenfektanlar kullanılmalıdır. Yetersiz seyreltme içeren kontantrasyonlar (çok yüksek veya çok düşük) insan sağlığı ve dezenfeksiyonun işlevselliği anlamında sorunludur. Yüksek konsantrasyonlar, kullanıcıların kimyasal maruziyetini artırır ve ayrıca yüzeylere zarar verebilir. Dezenfektanın patojenleri etkisiz hale getirmesine yetecek kadar yüzeylerin ıslak ve dokunulmamış kalmasına izin vermek için yeterli dezenfektan solüsyonu uygulanması ve bunun uygun konsantrasyonlar ölçülerinde yapılması tavsiye edilmektedir.
DEZENFEKTAN KULLANIMDA EĞİTİMİN ÖNEMİ
Bu bağlamda ülke çapında bir seferberlik hâline ihtiyaç duyduğumuz açıktır.
Buna yönelik olarak, hem iş yerlerimizde, hem de sağlık tesislerinde ve kamu binalarında, posterler veya diğer kılavuzlar aracılığıyla dezenfektan kullanımıyla ilgili uygun prosedürler hakkında bilgilendirici rehberler hazırlanması gerekmektedir. Bunlar her temizlik esnasında yeni bezler ve diğer temizleme ekipmanlarının kullanılması, (Örneğin: Kovalar) şeklinde ifade edilebilir. Deterjan veya dezenfektan solüsyonları temizlik sırasında kirlendiği takdirde, aynı solüsyonun sürekli kullanımı mikroorganizmaları sonraki her yüzeye aktarabilir. Bu nedenle, COVID-19 riskinin yoğun olduğu şu dönemde, dezenfeksiyon malzemelerinin her kullanımdan sonra yenilenmesi önem arz etmektedir.