Ofis Malzemeleri

Ambalaj

Ambalaj konusu, ürün satışının neredeyse yarısını ifade eden kritik bir meseledir. Tüketim mallarında rekabet her geçen gün artmakta ve bu nedenle ambalajın cazip hale getirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Modern çağda ambalajın önemi gün geçtikçe artmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de ambalaj konusunun önemi daha önce hiç olmadığı kadar yükselmektedir.

Ambalaj artık sadece ürünün güvenliği ve rahatlığı için gerekli olmakla kalmayıp, pazarlama ve satış değerleri de kabul görmüştür. Diğer bir deyişle, ambalaj kavramı şu anda üretim ambalajı yerine pazar odaklı olacak, sadece ürüne güvenlik sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda nakliye süreçlerini rahatlatmakta ve satış promosyonuna yardımcı olmaktadır. İyi bir ambalaj, müşterilerin taleplerini karşılar ve memnuniyet derecesini artırır. Ambalaj, piyasaları kazanmak için rekabette rekabetçi bir adam olarak ortaya çıkmıştır ve ambalajlar artık ana iş faaliyeti haline gelmiştir. 

Ürün Ambalajı Anlamı

Ambalaj, ürün için kabı ve ambalajı tasarlama ve yaratma eylemidir. Ambalaj, ürünün depolanması, taşınması ve güneş ışığı, nem, kırılma vb. Dış etkenlerden korunması için kullanılan ürünün kapağıdır. Ambalaj, ürünü çekici kılar ve önemli bir satış promosyon aracı görevi görür. Cazip paketler, müşterileri ürünü satın alma konusunda cezbeder. Ambalaj, ürünün tutulması, korunması, taşınması, depolanması, kullanım kolaylığı gibi temel işlevleri yerine getirir.

Ambalaj Çeşitleri Son Derece Zengindir

Ambalaj konusunu, diş macunu içeren diş macunu tüpü için gerekli olan ambalajlardan, marka adını, özelliklerini, fiyatını ve miktarını göstererek satış promosyonu işlevini yerine getiren dış ambalajlara, nakliyeyi kolaylaştıran ve nakliye sırasında hasarları önleyen karton veya kasa ambalajlarına kadar geniş bir yelpazede değerlendirmek gerekir. Pazarlamacılar, rakiplerinden kolayca ayırt edilebilmesi için benzersiz, çekici ve farklı yenilikçi ambalajların tasarlanması ve yaratılması süreçlerine önem vermektedir.  

Ambalaj, önceleri, pazarlamada büyük bir harcama kalemi olarak görülüyordu. Ancak günümüzde, ambalajın markalaşmaya ve marka sadakatini artırmaya yardımcı olduğu tam olarak kabul edilmektedir. Ayrıca alıcıların ürünlerini kolaylıkla kullanmalarına ve taşımalarına olanak sağlamaktadır. Dahası, ambalajlama önemli bir pazarlama iletişimi kaynağı olarak hareket edebilir ve pazarlama maliyetlerini düşürmeye yardımcı olarak karı artırmaya yardımcı olabilir. 

İyi Ambalaj Firmayı Anlatır

İyi bir ambalaj, tasarımcının yaratıcı becerisinin ve üreticinin yönetim ekibinin ürün, pazarlama ve satış bilgisinin sanatsal kombinasyonunun temsilidir. Ambalajın geliştirilmesi, tasarımcının, araştırmacının, teknisyenin, reklamcının, pazarlama uzmanının, satış departmanının ve üst yönetimin yeteneklerinin toplamıdır.

Ambalajın Önemi ve Kullanım Alanları

William J. Staunton terimi, “Ambalaj, ürün planlamasında bir ürün için kabın veya sargının tasarlanmasını ve üretilmesini içeren genel faaliyetler grubu olarak tanımlanabilir” olarak ifade etmiştir. Bu nedenle ambalajlama, şirket yönetimleri tarafından dikkatlice düşünülmesi gereken bir marka faaliyetidir. Kotler’in sözleriyle, “Ambalaj, üretim, ekonomi, kolaylık ve promosyon hususlarıyla ilgilenen bir iştir”. Mason ve Rath, ambalaj konusunun önemine binaen şu sözleri söylemiştir: “Ambalaj, ürünün rolüne yardımcı olmak ve tanıtmak ve tüketicinin ürünü kullanmasını kolaylaştırmak için ürünü korumak için kapların ve ambalajların yanı sıra dekorasyon ve sanatın kullanılmasıdır”. Yukarıdaki tanımlardan, ambalaj konusunun, bir ürünün güvenli, kolay ve uygun şekilde dağıtımı ve tüketiminde önemli bir yeri olduğunu anlıyoruz. Ambalaj, ürünün üretim anından tüketim anına kadar güvenli ve iyi durumda tutulması için kritik önemdedir. Ambalajlama süreci, ürüne kimlik sağlar. Ambalajlamanın temel amacı, ürünü farklı aşamalarda güvenli bir şekilde teslim etmek ve tüketicilere kullanımlarını ve muhafazaları için güvence sağlamaktır. Ambalaj malzemesi (kaplar ve sarıcılar), bunların imalatı, tasarımı ve paketlenmesi ile ilgili planlama faaliyetleri grubu da ambalaj sektörü içerişinde yer almaktadır. Etiketleme ve markalama faaliyetleri otomatik olarak ambalajın üzerine ilave edilir. 

Ürün Paketlemenin Amaçları

Ambalaj, tüketici tercihi yaratır, müşteriyi ürünü ile tanıştırır, tüketiciyi ürünle tanıştırır, ürünün imajını iyileştirir. Ambalajlama bazen fiziksel koruma sağlayan özellikte olabilir. Ambalajın içinde bulunan nesneler, diğer şeylerin yanı sıra mekanik şok, titreşim, elektrostatik boşalma, sıkıştırma, sıcaklıktan korunmayı gerektirebilir. Muhafaza veya aglomerasyon – Küçük nesneler bazen tipik olarak verimlilik nedenleriyle tek bir pakette gruplanır. Örneğin, 1000 kalemlik tek bir kutu, 1000 tek kalemden daha az fiziksel kullanım gerektirir. Ambalajlama, bu bağlamda toptan kırtasiyecilik sektöründe de kullanılır. Ambalajlar bilgi aktarımı sağlayan özelliklere sahip olabilir. Ambalajlar ve etiketler, paketin veya ürünün nasıl kullanılacağını, taşınacağını, geri dönüştürüleceğini veya imha edileceğini belirtebilir. Ambalaj ve etiketler, pazarlamacılar tarafından potansiyel alıcıları ürünü satın almaya teşvik etmek için kullanılabilir. Ambalaj grafik tasarımı ve fiziksel tasarım, onlarca yıldır önemli ve sürekli gelişen fenomen olmuştur. Güvenli Ambalajlama, sevkiyatın güvenlik risklerini azaltmada önemli bir rol oynayabilir. Ambalajlar, dağıtım, taşıma, istifleme, sergileme, satış, açma, tekrar kapama, kullanım, dağıtım, yeniden kullanım, geri dönüşüm ve atma kolaylığı açısından kolaylık sağlayan özelliklere sahip olabilir. Ambalajlar porsiyon kontrolü sağlar. Tek porsiyon veya tek dozlu ambalaj, herhangi bir tüketim kaleminin kullanımı kontrol etmek için kesin düzeyde bilgi içerir.