
Ambalaj Malzemeleri
Ambalaj malzemeleri, ürünleriniz piyasa çıkmadan önce ya da çıktıktan sonra, tercihlerinize göre üzerinde düşünmeniz ve kendinizi geliştirmeniz gereken önemli bir konudur. Bir ürünü paketlemek istediğinizde, ürünlerinizi hangi tür malzeme içinde paketleyeceğinize karar vermeniz sizin için önemlidir. Hangi ambalaj malzemesini seçeceğinize karar vermeden önce; plastik, metal, karton, mukavva, folyo, shrink film, biyo-plastik ve kutu çeşitleri gibi ambalaj malzemeleri alternatiflerini değerlendirmelisiniz.
Ambalaj malzemeleri dünyasının derinliğine daldığınız zaman, üzerinde durmanız gereken asıl meselenin, ürününüze en uygun ambalaj malzemesinin hangisi olduğunu bulmak olduğunu farkedeceksiniz. Kendinize en uygun ambalaj malzemelerini değerlendirdikten sonra, paketleme ihtiyaçlarınız için en iyi malzemeleri seçebilirsiniz. Bunu yapabilmek için hangi malzemelerin uygulamalarınız ve ürünlerinize uygun olduğunu anlamak gerekir.
Ambalaj Malzemelerinde BSY Kurumsal Farkı
BSY Kurumsal olarak uzun yıllardır ambalaj malzemeleri satıyor ve ambalaj malzemeleri danışmanlığı yapıyoruz. Ambalaj malzemeleri konusunda her türlü meseleye hakim uzman kadromuzla uzun yıllardır müşterilerimize hizmet sunmaktayız. BSY Kurumsal ekibi olarak, mevcut ambalaj malzemelerinden, işletmeniz ve ürünleriniz için hangisinin daha doğru, daha kaliteli ve daha efektif olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktayız.
Bu blog yazısı, piyasada bulunan en popüler ambalaj malzemeleri çeşitlerini sizlere gösterecektir. Ürününüzün için hangi ambalaj malzemelerinin en uygun olacağına dair bilinçli bir karar verebilmeniz için her seçeneği değerlendirmenize yardımcı olmak istiyoruz. Blog yazımızda yer alacak bölümlerde, ambalaj malzemesinin hangi hammaddeden yapıldığı ve en iyi/efektif kullanım çeşitleri gibi konuları özellikle detaylandırmaya çalışacağız.
Ambalaj Malzemeleri Çeşitleri
Oluklu kutular, ambalaj endüstrisinin temel ambalaj malzemeleridir. Nesillerdir, oluklu kutular, dünya çapında ambalaj hatlarında yüz binlerce, hatta belki de milyonlarca ürünü paketlemek için kullanılan bir ambalaj malzemesi olmuştur. Oluklu kutular genellikle geleneksel kare veya dikdörtgen kutu şeklinde önceden şekillendirilmiş olarak bulunmaktadır. Daha sonra yine düz yığınlar halinde istif edilebilen bu ambalaj malzemeleri, el yardımıyla paketleme sürecinize kolayca hazır hale gelebilmektedir.
Oluklu kutular, genellikle nakliye sırasında kutu kullanımı, çeşitli ürünlerini doldurup kapatmak gibi paketleme uygulamaları için kullanılır. Bu kutuların kullanımı insan emeği gerektirdiği gibi, paketleme makinelerinin yürüttüğü otomatik süreçlerden de destek alınmaktadır. Pratik bir ambalaj malzemesi olan oluklu kutular, oluklu mukavvadan üretilmektedir. Oluklu mukavva, mukavva levhadan yapılmış bir ambalaj malzemesidir. Genel olarak, oluklu mukavva, bir veya daha fazla düz lif levhadan üretilir ve oluklu laminasyon adı verilen bir işlemle ortaya çıkmaktadır. Genelde ambalaj malzemesi olan oluklu kutularda paketlenen ürünler arasında: elektronik malzemeler, DVD’ler, tüketim malları, tahıllar, çeşitli yiyecekler gibi önceden paketlenmiş gıda maddeleri yer almaktadır.
Ambalaj Malzemelerinden En Popüler Olanı (1): Streç Film
Streç film, dünyadaki en yaygın ambalaj malzemelerinden biridir. Deposu olan bir sevkiyat departmanına sahip şirketler, nakliye öncesinde ürünlerini paletlere koymak için neredeyse her defasında ambalaj malzemelerinden streç filmi kullanmaktadırlar. Bu işlem, ürünlerin nakliye işlemi sırasında çökmesini veya hasar görmesini önlemek için yapılır. Ambalaj malzemelerinden streç film, yük muhafazasıyla, gönderinizin güvenli bir şekilde taşınabilmesi için yerinde sıkıca durmasını sağlar. Streç film çekme işlemi iki şekilde uygulanır. Birincisi streç film bir alet ve insan gücü ile palete veya ürüne uygulanır. İkincisi; manuel, yarı otomatik veya tam otomatik streç sarma makinesi ile palet ve ürüne uygulanmaktadır. Şu anda mevcut olan çeşitli streç malzemesi türleri bulunmaktadır. Her biri, elle veya makine germe uygulamaları için tasarlanmıtır. Streç malzemesi türleri şunlardır: Makine gerdirme yöntemi için: Streç Döküm, Üflemeli Streç, Ön Gerdirme, Saman Balyalama Streç. El Gerdirme yöntemi için: UVI Streç, VCI Streç, Havalandırmalı Streç, Güçlendirilmiş Streç. Yukarıdaki ambalaj malzemelerinden olan streç film formülasyonlarının her biri özel uygulamalar için tasarlanmıştır ve önerilen belirli uygulamalar için kullanılmalıdır. Yanlış uygulama için yanlış türde streç film kullanılması, yetersiz yük muhafazasına, güvenlik sorunlarına ve kötü sarılmış paletlere yol açabilir. Ambalaj malzemelerinden streç film, tuvalet kağıdı, kağıt havlular ve şişelenmiş su gibi çoklu ürünlern paketlenmesi veya birleştirilmesi için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ambalaj Malzemelerinden En Popüler Olanı (2): Shrink Film
Shrink film, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerde, milyonlarca paketleme hattında kullanılmaktadır. Şu anda piyasada bulunan en popüler ambalaj malzemeleri türlerinden biridir. Çok fazla sayıda ürünü paketlemek için kullanılmaktadır. Farklı shrink film formülasyonları vardır. Yine de en yaygın formülasyonlar polivinil klorür (PVC), polietilen (PE) ve poliolefindir (POF). Her formülasyon belirli uygulamalar için tasarlanmıştır. Örneğin, poliolefin, yiyecekleri sarmak için en iyi shrink filmdir. Yanlış ürünler için yanlış shrink film formülasyonunun kullanılması, kötü paketleme, güvenlik tehlikeleri ve makine sorunlarına neden olmaktadır. Doğru ambalaj malzemeleri seçimi her zaman önemlidir. Shrink tünelleri ve kapatıcıları adında, ürünlerin paketlenmesinde kullanılan iki çeşit paketleme makinesi bulunmaktadır. Bunlar, paketleme hattınızda shrink film çalıştırmak için gereklidir. Ürün ilk olarak, ürünü shrink filmden yapılmış bir torbaya yerleştiren mühürleyiciden geçirilir. Torbanın her iki tarafı daha sonra ısı ile kapatılır. Ürün, hat boyunca küçültme tüneline (ısı tüneli olarak da bilinir) doğru hareket eder. Oradan, shrink film poşeti, içinde bulunan ürün etrafında eşit şekilde büzülür. Ambalaj malzemelerinden shrink film, genellikle masa oyunları, dondurulmuş pizza kutuları ve küçük tüketim malları gibi paketlenmiş ürünler için kullanılır.
Çoklu Paketleme için Ambalaj Malzemeleri
Ambalaj malzemelerinden paketleme filmi bir tür shrink filmdir. Çoklu paketlerin oluşturulması, çeşitli ürünlerden veya öğelerden bir veya birden fazla paket oluşturma işidir.
Bu şekilde paketlenen ürünler arasında su şişesi paketleri veya kağıt mendil kutuları gibi ürünler bulunur. Paketleme filmleri, özellikle çoklu paketler oluşturmak için kullanılan birkaç tür shrink filmden biridir.
Sızdırmazlık için Ambalaj Malzemeleri
Ambalaj malzemelerinden küçültme bantları (sızdırmazlık bantları olarak da bilinir), kullanım kolaylığı için delikli bir tür koruyucu ambalaj ve deformasyona karşı korumalı bir ambalajdır. Küçültme bantları, şişeler, kavanozlar, sıvı damlalıklar ve diğer benzer ürünler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere farklı türdeki öğelerin kapaklarına uyacak şekilde önceden tasarlanarak üretilir. Peki shrink bant nasıl uygulanır? Yumuşak plastikten yapılmış bir halka, kapatılması gereken kabın kapağına monte edilir. Daha sonra, halkanın kapak çevresinde düzgün bir şekilde küçülmesini sağlamak için ısı kullanılır. Bu ısı, bir ısı tabancası, çekme tüneli veya buhar tüneli ile uygulanabilmektedir.
Koruma için Ambalaj Malzemeleri
Ambalaj malzemelerinden mühür bantları, tıpkı diğer kurcalanmayı belli eden ambalaj malzemeleri gibi, tüketiciye ürünlerinin hasara veya kurcalanmaya maruz kalıp kalmadığı konusunda fikir verir. Ambalaj malzemelerinden mühür bantları, tüketiciyi güvenli olmayan ürünleri tüketmekten korumaktadır. Shrink bantlar, ürün kapağının sızdırmazlığı için ekstra güç sağlar. Bu, ürünün genel sızdırmazlığının ek koruyucu niteliklerle güçlendirilmesine yarar.
Ambalaj malzemelerinden; esnek poşetler, folyo veya plastik olarak ayrılmaktadır. Atıştırmalık yiyecek paketleme ve endüstriyel sıvı paketleme dahil olmak üzere çeşitli kullanımlar için uygundurlar. Neredeyse her süpermarketin raflarında yer alırlar. Ambalaj malzemelerinden esnek poşetler, gıda ambalajları için son birkaç yılda oldukça popüler hale gelmiştir. Ambalaj malzemelerinden esnek poşetler, düşük çevresel kirlilik sağlaması ve cam, karton, metal, karton kaplar gibi alternatif ambalaj malzemelerine göre üretiminin daha az maliyetli olması sebebiyle tercih edilmektedir. Ambalaj malzemelerinden Stand-up-torbalar ise, genellikle granola, enerji içecekleri, kahve, çorbalar, atıştırmalıklar, kuruyemişler ve diğer birçok gıda ürünü dahil binlerce ürünü paketlemek için kullanılır.